1. Haberler
  2. Altcoin
  3. Tezos ( XTZ )Nedir? Bilmeniz Gerekenler!

Tezos ( XTZ )Nedir? Bilmeniz Gerekenler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

xtz 10

Tezos, akıllı sözleşmelerle desteklenen merkezi olmayan uygulamalar olan dApp’lerin yolunu açan benzersiz bir blok zinciri ağıdır. Aynı şey Ethereum için de söylenebilse de Tezos, zincir üstü yönetişim sistemi sayesinde merkezi olmayan oyunun önünde.

Tezos token sahipleri, hard fork riskine girmeden ağda değişiklik yapmak için oy kullanabilirler. Bu kendi kendini değiştiren model, yükseltmelerin uygulanmasını da kolaylaştırır. Bu esneklik nedeniyle Tezos, perakende ve kurumsal müşterileri kendine çekmiştir.

xtz 6

 

Tezos’un Amacı ve Kökeni

Çoğu blok zinciri projesinin aksine Tezos, Arthur ve Kathleen Breitman çifti tarafından bir aile girişimi olarak başladı. Bir matematikçi ve Whiteshoe yatırım bankaları Goldman Sachs ve Morgan Stanley’in emektarı olan Arthur, 2014 yılında bu fikri ortaya attı.

Kathleen ayrıca TradFi’de Bridgewater hedge fonunda çalıştı ve dağıtılmış veritabanı sistemlerinde değerli deneyim kazandı. Arthur, Tezos’un Baş Teknik Sorumlusu (CTO) olarak görev yaparken, Kathleen İcra Kurulu Başkanı (CEO) olarak başrolde.

Tezos’u, oylamayı entegre eden, kendi kendini değiştiren bir blok zinciri ağı olarak geliştirdiler. Tüm XTZ token sahipleri, gelecekteki ağ yükseltmeleri ve kuralları için oy kullanabilir. Oylama konsensüsüne ulaşılırsa, ağ kendisini tüm destekleyici düğümlerde otomatik olarak günceller.

Bu zincir içi yönetişim, madencilerin/doğrulayıcıların bir kısmı müşterilerini güncellemeyi reddettiğinde meydana gelen bir hard fork şansını pratik olarak ortadan kaldırır, bu nedenle yeni bir blok zinciri ağının bir dalı olarak devam ederler. Sadece bu nedenle Tezos, topluluğunu konsolide etmeyi başardı. Ancak Tezos’un geliştirilmesi sırasında her şey yolunda gitmedi.

xtz 2

Tezos’u Benzersiz Yapan Nedir?

Merkezi olmayan uygulamaları (dApps) destekleyen çoğu ağ gibi, Tezos da bir Hisse Kanıtı (PoS) konsensüsü kullanır. Bu şekilde, ağı çalıştırmak daha enerji verimlidir. Hesaplama ağırlıklı madencilik yoluyla eklenen yeni veri blokları yerine, doğrulayıcılar yeni bloklar (işlemler) oluşturmak için rastgele seçilir.

Bu enerji verimliliği nedeniyle, PoS konsensüsü, dApp’leri aracılığıyla yoğun olarak kullanılması zorunlu olan ağlarda bir standart haline geldi. Tezos, PoS’yi değiştirdi ve onu yetkilendirilmiş bir PoS’a veya sıvı PoS’a dönüştürdü. İşte nasıl çalıştığı:

Tezos, yeni veri blokları oluşturmak için Ethereum doğrulayıcılarına eşdeğer “fırıncılara” sahiptir.

Tezos algoritması, uygun fırıncılar kümesinden blok oluşturan bir fırıncı seçer.

Daha yüksek miktarda stake edilen XTZ ve daha iyi itibara sahip fırıncılar daha yüksek uygunluğa sahiptir.

Bir fırıncı yeni bir blok oluşturduğunda, fırıncıların onay havuzundan diğer 32 düğüme gönderilir.

Onaylama, fırıncıların bloğun geçerliliğini test etme sürecidir. Yeni bir işlem onu ​​geçerse, yeni blok Tezos blok zincirinin bir parçası olur. Her iki düğüm ağı katılımcısı – fırıncılar ve onaylayanlar – bir işlem başarıyla tamamlandıktan sonra bir XTZ ödülü alırlar.

Tezos’un bir kesme mekanizması var – onaylayan düğümler bloğu reddederse, seçilen fırıncı hisselerinin bir kısmını kaybeder. Tezos fırıncısı olmak için onaylanmak için 35 gün beklemek gerekiyor.

xtz 1

Tezos Zincir Üzerinde Yönetişim

Tezos ağı, sabit kodlanmış olmayacak şekilde tasarlanmıştır. Bunun yerine Tezos ikili kod karması, doğrudan blok zinciri içinde depolanır. Bu, yürütülebilir katmanının blok zincirinin kendisine bağlı olduğu ve anında değişikliklere izin verdiği anlamına gelir.

Bu konsept çığır açıcıdır çünkü bir ağın kodunu değiştirmek zaman alan bir işlemdir. Örnek olarak, Bitcoin Core’u değiştirerek Bitcoin’i yükseltirken, çok şey olması gerekiyor:

Bitcoin geliştiricilerinin bir fikir birliğine varması gerekiyor.

Topluluğu (madencileri) yeni değişiklikler konusunda ikna etmeleri gerekiyor.

Topluluk kabul ederse, çok fazla tepki olmadan değişiklikler bir paket olarak yayınlanır.

Tam bir düğüm (blockchain’in tüm geçmişi) çalıştıran her madenci daha sonra yeni yükseltmeyi kurmalı ve ağa yükseltildiğini bildirmelidir.

Aynı süreç, hem zahmetli hem de zaman alıcı oldukları için Ethereum ve diğer ağlar için de geçerlidir. Tezos bunu ortadan kaldırıyor çünkü fırıncılar da ağın herhangi bir yönünü etkileyen değişiklikler önerebiliyor.

Tezos Önerileri Nasıl Uygulanır?

Ağ teklifi duyurulduktan sonra, kayıtlı tüm XTZ paydaşları oy kullanmaya başlar. Elde edilen fikir birliği ile, %80 çoğunluk olarak, tüm Tezos düğümleri yeni hash’i güncellenmiş kaynak kodu olarak alır. Bu nedenle, yükseltme işlemi, düğümlerin durumlarını bildirmek zorunda kalmadan otomatiktir.

Teknik açıdan, Tezos’un kendi kendini değiştirme süreci, her bir döngü üç gün olmak üzere 32 döngü sürer. Tüm teklif süreci, her biri sekiz döngüden oluşan dört döneme ayrılmıştır:

  1. teklif dönemi
  2. Keşif oylama dönemi
  3. Deneme dönemi
  4. Promosyon oylama dönemi

YASAL UYARI !!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kripto Coin Carsisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KRİPTO COİN ÇARŞISI